top of page

Η ομιλία του καθηγητή Τζον Ελλις στο Κολυμπάρι Χανίων.


Η ομιλία του καθηγητή Τζον Ελλις, του Παν/μίου Kings College, London στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι, Χανιά, 22 Αυγ. 2017.

Ομολογουμένως απογοητεύτηκα διότι ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Τι είμαστε; Από πού ερχόμαστε; Που πηγαίνουμε;», στ’ Αγγλικά: “What are we? Where do we come from? Where are we going?”

Ο τίτλος της ομιλίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να πάω Κολυμπάρι και να μείνω εκεί ένα βράδυ. Σκέφτηκα ότι τα ερωτήματα του τίτλου είναι υπαρξιακά, και το γεγονός ότι ο καθηγητής είναι προσκεκλημένος από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, τότε σίγουρα η ομιλία του θα έχει και μια φιλοσοφική ή πνευματική χροιά. Η απογοήτευσή μου έγκειται στο γεγονός ότι η ομιλία του ήταν απολύτως τεχνική, αλλά προσαρμοσμένη σε δημόσιο ακροατήριο με κάποιο επίπεδο μόρφωσης. Εξ’ άλλου το ακροατήριο ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων που διαμένουν στην Ορθόδοξο Ακαδημία για ερευνητικούς ή πνευματικούς λόγους. Κι εγώ έχω αρκετές γενικές γνώσεις στον τομέα της Φυσικής, ιδιαίτερα της Κβαντικής Φυσικής. Έτσι, μπόρεσα και παρακολούθησα με άνεση την ομιλία του καθηγητή Ελλις που έγινε στην Αγγλική γλώσσα.

Στο τέλος ήμουν εγώ που άνοιξα το σύντομο κύκλο των ερωτήσεων. Αρχικά έκανα μια εισαγωγική τοποθέτηση και ακολούθησε η ερώτηση:

«Κύριε καθηγητά, γνωρίζουμε ότι το Καθιερωμένο Πρότυπο της Σωματιδιακής Φυσικής είναι πολύ επιτυχημένο στην περιγραφή της δομής του Σύμπαντος. Όμως, όπως παραδέχονται και οι ειδικοί επιστήμονες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί. Παραδείγματος χάρη, ανοικτά παραμένουν ακόμη ερωτήματα όπως, α) υπάρχουν κι άλλες διαστάσεις; β) τι είναι η σκοτεινή ύλη; γ) τι η σκοτεινή ενέργεια; δ) είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε μια αξιόπιστη θεωρία της κβαντικής βαρύτητας; κτλ.

»Τώρα, όσον αφορά το θέμα της Κβαντικής Βαρύτητας, γνωρίζουμε ότι ο Einstein προσπάθησε για πολλά χρόνια να συμφιλιώσει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (βαρύτητα) και την Κβαντική Μηχανική αλλά δεν τα κατάφερε. Σήμερα, εκτός από την Θεωρία των Υπερχορδών, που διεκδικεί τον τίτλο της θεωρίας του ενοποιημένου πεδίου, υπάρχουν επιστήμονες που αντιλαμβάνονται ότι η επιστήμη έχει τελματώσει και για να προχωρήσει, ιδιαίτερα η Φυσική, πρέπει να αποδεχτεί ότι η παράμετρος Συνειδητότητα (Συνείδηση / Consciousness) είναι εκείνη που θα δώσει νέα ώθηση στη γνώση που έχουμε για το Σύμπαν αλλά και για τον εαυτό μας ειδικότερα.

»Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι: εσείς πιστεύεται ότι η Συνείδηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην κατανόηση του Σύμπαντος; Μπορούμε να φτάσουμε σε μια Θεωρία των Πάντων που θα περιλαμβάνει τη Συνείδηση;»

Ο Δρ. Ελλις όντας ευγενικός άνθρωπος άρχισε την απάντησή του λέγοντας ότι λυπάται που η ομιλία του δεν είχε το φιλοσοφικό χαρακτήρα που περίμενα. Στη συνέχεια είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Συνείδηση μπορεί να ερμηνεύσει ή να συμβάλλει στην γνώση του Σύμπαντος. Είπε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι σίγουρο ότι έχουν συνείδηση, αλλά αυτό δεν έχει σημασία στη Φυσική. Αυτή η τελευταία φράση μου έδωσε να καταλάβω ότι ο Δρ. Ελλις είχε άγνοια (εσκεμμένα ή όχι δεν το γνωρίζω) των προσπαθειών που γίνονται ανά τον κόσμο να ερμηνεύσουν και εξετάσουν με επιστημονικό τρόπο τη Συνείδηση ως θεμελιώδους χαρακτηριστικού της Ύπαρξης, και όχι της συνείδησης ως ηθική ιδιότητα του ανθρώπου. Δηλαδή, ο Δρ. Ελλις μου έδωσε την εντύπωση του «σκληροπυρηνικού» επιστήμονα που θέλει τον άνθρωπο να αποτελείται μόνο από άτομα και μόρια, δηλαδή ύλη και μόνο ύλη. Εξ άλλου η ομιλία του αναλώθηκε σε μια ιστορική αναδρομή της ανακάλυψης του ατόμου και των υποατομικών σωματιδίων. Μας μίλησε επίσης για τους Επιταχυντές του CERN στην Ελβετία και πώς από τη σύγκρουση των σωματιδίων προκύπτουν νέα σωματίδια, κτλ. Προσπάθησε επίσης να κάνει το ακροατήριο να γελάσει με λεπτούς υπαινιγμούς για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά εκείνο που με δυσαρέστησε ήταν ότι έδειξε να ειρωνεύεται με πολύ λεπτό τρόπο τον Πήτερ Χιγκζ, τον Νομπελίστα Φυσικό που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού» και πήρε το όνομα του. Παραδείγματος χάρη, μίλησε για Higgsteria (αντί για Hysteria) που κατέλαβε τον Τύπο όταν ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs που οι επιστήμονες θεωρούν ότι προσδίδει μάζα στα υποατομικά σωματίδια.

Η γνώμη μου είναι ότι ο καθηγητής θεωρεί ότι στον κόσμο ή το σύμπαν δεν υπάρχει τίποτε άλλο από ύλη, όλα είναι ύλη, όπως κι εμείς, ύλη. Δεν έκανε καμία αναφορά ή δεν υπαινίχθηκε κάτι ώστε να αφήσει μια περάσει στην κατανόησή μας μια ακτίνα πνευματικότητας. Αντιθέτως, τόσο ο Einstein όσο και σύγχρονοί του επιστήμονες ήταν εκείνοι που έκαναν τις πλέον απίστευτες δηλώσεις όσον αφορά το μυστήριο που μας περιβάλλει. Ένας μεγάλος φυσικός και φιλόσοφος, ο Sir James Jeans είπε «Το σύμπαν αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη σκέψη παρά με μια μεγάλη μηχανή. Το μυαλό δεν εμφανίζεται πλέον ως τυχαίος εισβολέας στη σφαίρα της ύλης. Αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι θα πρέπει μάλλον να το αποδεχτούμε ως δημιουργό και κυβερνήτη της σφαίρας της ύλης.» Υπονοώντας τη Συνείδηση ο Χάιζεμπεργκ είπε, «Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά η φύση όπως εκτίθεται στη μέθοδο της ανάκρισης που κάνουμε.» Δηλαδή, τα πειραματικά αποτελέσματα δεν είναι ανεξάρτητα από τον Παρατηρητή (την ανθρώπινη συνειδητότητα ή τον τρόπο παρέμβασης του ανθρώπου στο πείραμα). Ως παγκόσμιες επιστημονικές προσπάθειες κατανόησης και μελέτης της Συνειδητότητας αναφέρω τις: α) AWARE Study, και το β) The Global Consciousness Project.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Social Icon
bottom of page